Premios Nacionales de Innovación y de Diseño

Els Premios Nacionales de Innovación y de Diseño són el més alt guardó que s'atorga a Espanya com a reconeixement a empreses i professionals que han destacat per la seva trajectòria excel·lent i exemplar, en uns casos en el camp del disseny i en altres en el de la innovació.

Aquests premis reconeixen tant la innovació com el disseny com a factors essencials per augmentar la competitivitat i el rendiment econòmic, així com per aportar qualitat de vida als ciutadans. Amb ells es tracta de fomentar la cultura del disseny i la de la innovació a Espanya, tant en l'àmbit empresarial com en el conjunt de la societat en general.

Els Premios Nacionales de Innovación y de Diseño són lliurats per SS.MM els Reis. A la imatge, del 12 de febrer de 2018, la cerimònia que va tenir lloc a Móstoles.

En cada convocatòria dels Premios Nacionales de Innovación y de Diseño s'estableix a quines modalitats de les previstes per l'Ordre de Bases vigent es pot accedir i les condicions per fer-ho.

L'avaluació de les candidatures presentades es realitza per dos jurats diferents, un per als Premios Nacionales de Innovación en totes les seves modalitats i un altre per als Premios Nacionales de Diseño en totes les seves modalitats. Aquests jurats estan formats per professionals de reconegut prestigi en l'àmbit de la innovació així com en el del disseny.

PREMIOS NACIONALES DE INNOVACIÓN Y DE DISEÑO 2017

En resolución del 26 de juliol de 2017, la Secretaría de Estado de Investigación, Desarrollo e Innovación del Ministerio de Economía y Competitividad, publicó la concesión de los Premios Nacionales de Innovación y de Diseño de la edición 2017 en todas las modalidades convocadas. A continuación destacamos las dos categorías de diseño:

  • Premio Nacional de Diseño “Profesionals” a Manuel Estrada: El jurat ha destacat la seva intensa activitat professional compromesa amb la comunicació a través de les imatges, així com la seva extraordinària capacitat per al desenvolupament de diferents línies projectuals com són la identitat corporativa, el disseny editorial, i la definició d'espais expositius i comunicatius. A més, el jurat ha ressaltat la seva creativitat rigorosa i resolutiva que ha manifestat de manera coherent amb el seu estil i personalitat al llarg de tota trajectòria professional. A més, s'ha destacat la seva capacitat per connectar eficaçment la cultura amb el teixit empresarial, contribuint de manera significativa a professionalitzar el món del disseny. També s'ha valorat de manera especial les seves aportacions en el sector editorial, que han provocat un canvi radical en la línia gràfica i comunicativa, el que l'ha convertit en un referent del disseny gràfic espanyol, donant-li reconeixement internacional. Finalment, s'ha posat en valor el seu compromís amb la promoció del disseny i la formació de les noves generacions i amb el paper i la imatge d'Espanya al món.
  • Premio Nacional de Diseño “Empreses” a Actiu Berbegal y Formas: Iniciant la seva activitat com un petit taller, és un exemple de superació i de progressió basat en el valor estratègic del disseny, fet que li ha permès posicionar-se al mercat com a referent en el sector de mobles de col·lectivitats a nivell internacional. El jurat ha valorat especialment el seu creixement continu i sostingut destacant la seva capacitat per valoritzar el disseny conjugat amb la comunicació, el disseny gràfic i la seva habilitat de gestió en tots els àmbits. També s'ha tingut en compte en la seva candidatura la seva forta aposta pel disseny i la R+D+I, ja que compta amb un departament de disseny propi, col·labora amb professionals experts de l'àmbit de l'arquitectura, el disseny de producte, gràfic i interiorisme, i compta amb una forta inversió de recerca i desenvolupament compromesa amb el medi ambient. A més, el jurat ha valorat la seva notable penetració internacional resultat de l'execució d'una ambiciosa estratègia que els ha permès estar presents amb els seus productes i els seus showrooms a més de 90 països dels cinc continents.

El jurat d'aquesta edició ha estat presidit pel secretari general de Ciència e Innovació, Juan María Vázquez, i l'han format Vicente Gallega, Clara Eugenia García, Itsaso González, Salvi Plaja, Raquel Pelta i Mario Ruiz. El lliurament ha tingut lloc al Teatro del Bosque de Móstoles. 

Per ampliar informació sobre l'edició 2017 dels Premios Nacionales de Innovación y de Diseño, així com d'altres edicions, podeu consultar el web del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.